PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

24 Ağustos 2009 Pazartesi

Fırında Kaşarlı Top Köfte


Ramazan geldi, hoşgeldiii:)) Bu güzel ayda bizim hissettiğimiz huzurun tüm dünyaya yayılması dileğiyle herkesin Ramazan ayını kutlarım. İnsanlar birbirlerine karşı daha hoşgörülü davrandıkları için, sakin ve telaşsız olmaya çalıştıkları için çok seviyorum belki de bu ayı. Telaşsız dediysem iftar telaşını ayrı bir yere koyduğum içindir. Nasıl güzel bir telaştır zaten o da. Herşeyi yiyebilecek kadar çok acıkmışken, bir kase çorba ile bile doyuyoruz aslında ama gözümüz doymuyor bir türlü:)
Bolca çeşitin yapıldığı iftar sofraları için hem basit, hem şık, hem de leziz bir tarif var sırada. Önüne tarhana çorbası, arkasına fırında makarna, yanına mevsim salata, işte size bir günlük iftar menüsü. Afiyet olsun, Allah dualarınızı ve oruçlarınızı şimdiden kabul etsin....
Ayrıca bu yemeği 'İftar Bereketi Etkinliği 3 ' için Sevgili Sevil'e gönderiyorum, etkinliğinde kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler: (4 Kişilik)
3 adet patates

Köfte için;
300 gr köftelik kıyma
1/2 su bardağı kurutulmuş ekmek içi
1 yumurta
1 tane kuru soğan(rendelenmiş, suyu sıkılmış)
2 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 diş rendelenmiş sarımsak
1 tutam ince kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı köfte baharatı
(Köfte baharatı yoksa kimyon, kekik, karabiber, yenibahar ekleyebilirsiniz)
Tuz
Köfte sayısı kadar küp küp doğranmış kaşar peyniri

Sosu için;
1/2 fincan sıvı yağ
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
2 diş sarımsak
1 çay bardağı su

Yapılışı:
1. Kıymayı derin bir kaba alın, rendeleyip suyunu sıktığınız soğanı, yumurtayı ve kaşar peyniri hariç diğer malzemeleri ekleyip iyice yoğurun, buzdolabında dinlenmeye bırakın. Eklediğiniz süt ve sıvı yağ sayesinde daha yumuşak köfteler elde edeceksiniz.
2. Diğer tarafta patateslerin kabuklarını soyup ince elma dilimi şeklinde doğrayın. Fırına dayanıklı bir kabın dibine dizin.
3. Bu arada sosu hazırlamaya başlayın. İnce ince doğradığınız biberleri sıvıyağda kavurun. Salçaları ve rendelenmiş domatesi de ekleyip kavurmaya devam edin. Tuzu, karabiberi, ince doğranmış sarımsakları ve fesleğeni de ekledikten sonra suyu ilave edip kaynamaya bırakın.
4. Dinlenmiş köfteyi dolaptan çıkarıp, ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Her topun içine bir küp kaşar yerleştirin. Bu şekilde elde ettiğiniz köfteleri patateslerin üzerine dizin.
5. Hazırladığınız sosu da üzerine döküp 200C de 20 dakika, köftelerin üzeri kızarana kadar fırınlayın.

1 yorum:

Mutfak Havlusu dedi ki...

Köfteyle aramda bir bap vardır hemde ayrı:)
gerçekten çok ama çok severim bu yüzden benim için ayrı bir görüntü ellerinize sağlık.