PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

20 Mayıs 2009 Çarşamba

Mantı

Geçen hafta sonu, yeni evine taşınan Semacığıma gittik. Önceden kararlaştırdığımız gibi hep birlikte güle oynaya mantı yaptık. Mantı kalabalık ile yapılır, kalabalık ile yenir. Hem yapım aşaması hem sonuç aşaması çok lezzetli ve eğlenceliydi. Aşama aşama fotoğraflayarak sizlere de mantı yapımını anlatmak istedim. Marifetli Sabişim hamurumuzu hem yoğurdu, hem açtı. Bizler de kıvırma işini üstlendik. Yapımı biraz zahmetli olsa da vazgeçemeceğim lezzetlerden biri mantı...

Biz 5 adet bezeden 2 fırın tepsisinden biraz fazla mantı elde ettik. Ama aşağıda 3 bezelik tarif veriyorum. Daha fazla yapmak isterseniz miktarları o oranda arttırabilirsiniz.

Malzemeler:
Hamuru;
1 adet yumurta
Her beze için 1 orta boy kase un(yani 3 beze için 3 kase un)
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su ( oldukça katı bir hamur olması gerekli, su miktarını buna göre ayarlayın.)

İç Malzemesi;
300 gr kıyma
3 adet kuru soğan
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber
Üzeri icin:
Yarım kilo süzme yoğurt
2-3 dis sarimsak
5 yemek kasigi tereyağı
1 yemek kasigi biber salcası( salçanın tadından hoşlanmıyorsanız 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber)
1 cay kasigi pul biber
İsteğe göre kuru nane
Yapılışı:
Unu bir kaba koyup ortasını çukur yaparak diğer malzemelri ekleyin. Sert bir hamur yoğurun. İç malzemesini hazırlarken, hamurun üzerine hafif nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakın. Diğer tarafta kıymaya ince dogranmıs soğan, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyerek yoğurun.

Dinlenmiş hamuru 3 parcaya ayırın, unlayarak yarım santim kalınlığında açın. 1.5 cm kalınlığında seritlerkesin, sonra onlardan da 1.5 cm genisliginde kare parcalar elde edin. Her birine iç malzemesinden koyup bohça şeklinde kapatın. Çok az yağladığınız fırın tepsisine tek tek yerleştirin. 180C de 10 dakika fırınlayın. Biz fırınlanmış sevdiğimiz için bu yöntemi kullandık, isteğe göre hemen de haşlayabilirsiniz. Ama fırınlanmışı tavsiye ederim:))


Fırından çıkan mantıları, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilmiş1 litre kaynamış suda 10 dakika haşlayın. Tekrar tepsiye dökerek ılımasını sağlayın ki mantının sıcaklığı yoğurdunuzu ekşitmesin.
Vee beklene an geldiğinde, tabağınıza önce mantıdan (sulu ya da susuz) sonra hazırladığınız sarımsaklı yoğurttan ve en son da tereyağlı salçalı sostan dökerek yemeye başlayabilirsiniz. Üzerini pul biber ve nane ile süsleyip tatlandırmayı da unutmayın:))

1 yorum:

KandilSimidi dedi ki...

mmmm mantı da bi harika :) ben iç malzemesine maydonoz koymuyorum ama sanırım lezzetli oluyor:)