PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

19 Haziran 2009 Cuma

Etli Yaprak Sarması

Şimdi tam taze asma yaprağı zamanı. Pazarda görünce benim buzluktaki yapraklarım geldi aklıma. Annem eskiden bahçemizden topladığı yaprakları kış için salamura yaparak saklardı. Ama artık derin dondurucular sayesinde salamuraya gerek kalmıyor, hem bozulma riskini sıfıra indirmiş oluyorsunuz, hem de salamuranın verdiği sertlik donmuş yaprakta olmuyor, çok daha yumuşacık ve ekşi sarmalarınız oluyor. Yaprakları birer dolmalık ( yaklaşık 300 gr) haşlayıp buzdolabı poşetleriyle dondurucuya koyuyoruz. Sarmaya başlamadan yaklaşık 1 saat önceden dondurucudan çıkartıp kendi kendine erimeye bırakıyoruz.
İşte dondurucudaki stoğu eritmek ve tazelerine yer açmak için pazar günü sarma yapmaya karar verdim. Biraz oyalayıcı bir yemek olduğu için çok sık yapamıyorum ama tadına bayılıyorum diyebilirim.
Benim memleketimde sarma çok sık yapılan ve sevilen bir yemektir. Misafirlere mutlaka bir çeşit sarma ikram edilir. Muska şeklinde lahana sarması, pırasa sarması ya da yaprak sarması gibi çeşitleri vardır ve tüm sarma çeşitlerinde pirinç yerine dene yada düğür denilen ince bulgur kullanılır ve çok daha lezzetli olur. Ben tarifimde dene kullandım, siz tercihinize göre pirinç de kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
300 gr asma yaprağı
250 gr orta yağlı kıyma
1 çay bardağı dene ( ince bulgur)
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
1yemek kaşığı biber salçası
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı nane
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz, karabiber

Pişerken üzerine dökmek için,
1 yemek kaşığı tereyağı ve kırmızı biber

Yapılışı:
Asma yaprağınız taze ise kaynar suda renkleri hafif sarıya dönene kadar haşlayın.
bir kaba koyduğunuz kıymanın üzerine soğanı ve sarımsağı ince tarafından rendeleyin. Diğer malzemeleri de ekleyerek yoğurun.
Yaprağın büyüklüğüne göre 1 çay kaşığı yada 1 tatlı kaşığı içten koyup sarın.
Tencerenin dibine yanyana dizmeye başlayın. Tamamını sarıp dizdikten sonra kapağını kapatıp çok hafif ateşte sarmaların kendi suyunu salmasını bekleyin. Daha sonra sarmaların hizasını geçmeyecek şekilde su koyup yine hafif ateşte pişirmeye devam edin. Bu arada tereyağını başka bir tavada kızdırıp kırmızıbiber ekleyip sarmaların üzerine gezdirin. 20 dakika kadar pişirin.
Sarımsaklı yoğurtla servis edin, parmaklarınız yememeye dikkat edin:))

Hiç yorum yok: