PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

12 Ekim 2009 Pazartesi

Beşamel Soslu Fırın Patlıcan

Yaz aylarında en sık pişirilen sebzelerden biri patlıcan. Hal böyle olunca musakka ve karnıyarıktan farklı çeşitlere ihtiyaç duyuluyor tabii. Beşamelin fırında yakışmadığı sebze yok zaten, patlıcana da pek bi yakıştı. Eee biraz kalorili ama kaçamak niyetine afiyet olsun:))
Malzemeler:
3 adet patlıcan
300 gr kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet biber
1 adet domates
Bir tutam maydanoz
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
Tuz
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1.5 su bardağı süt
Tuz, karabiber
Yapılışı:
1. Patlıcanları alaca soyun ve orta boyda doğrayın.
2. Yıkayıp kuruladıktan sonra sıvıyağda kızartın. Kağıt havluda bekleterek fazla yağını alın.
3. İnce kıyılmış soğanları ve biberleri 1 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun.
4. Üzerine kıyma,tuz ve karabiberi ekleyin. Kıyma suyunu salıp çekince küp doğranmış domatesi ekleyin.
5. Sarımsakları rendeleyin, salçayı da ekleyip kavurmaya devam edin. En son maydanozları ilave edip ocaktan alın.
6. Bu arada beşamel sosu hazırlamak için tereyağı bir tencereye alıp kızdırın ve üzerine un ekleyip rengi dönene kadar 1-2 dk. kavurun.
7. Daha sonra sürekli karıştırarak süt ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyerek kaynayana kadar pişirin.
8. Kare bir fırın kabının tabanına patlıcanları, üzerine kıymalı harcı yayın. En üste beşamel sosu döküp 200Cde kızarana kadar pişirin.

3 yorum:

misketlimonu dedi ki...

Peri'ciğim, beşamel sonun tatlandırmayacağı sebze yok galiba. Kabak, karnabahar herşeye yakışıyor. Ellerine sağlık.

Hülya

hatice dedi ki...

Patlıcanı değişik yapabileceğimiz çok güzel bir tarif olmuş ellerine sağlık.....sevgiler...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Pericim ben de bu sıralar patlıcanlı tariflere taktım:). Gerçekten çok lezzetli ve sevilen bir sebze, her yemeği ayrı güzel oluyor.
Beşamel sosun girdiği her yemek de lezzet kazanıyor.
Ellerine sağlık, nefis olmuş:).
Sevgiler..
aslı