PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

2 Kasım 2009 Pazartesi

Patlıcanlı Kuzu Güveci


Tatil dönüşü çalışmak neden bu kadar zor Allahım:(( Resmen sürünerek geldim bugün işe, Cumhuriyet Bayramı tatiline cuma gününü de ekleyince 5 günlük kısa bir tatil çıktı ortaya, çok da güzel geçti.
Tatilin Çarşamba öğleden sonra başlamasının keyfini sürdük iş arkadaşlarımla. Güzel bir öğle yemeği ziyafeti çektik kendimize, ardından da hobi alışverişine çıktık. Yeni hobimiz kurdelalar:))Çok sevdiğimiz arkadaşımız Sema, hobi&el sanatları öğretmeni. Yanıbaşımızdaki cevheri değerlendirmesek ayıp olur diye düşündük, gün toplantılarımızda Semacığımızdan kurs almaya karar verdik. Çok güzel fikirler dolanıyor aklımızda, yaptıkça onları da paylaşacağım.
Perşembe günü ise eski iş arkadaşlarımla buluşma günümüzdü. Çok eğlenceli, hoş sohbet bir buluşma oldu. Yaseminciğim de çok güzel ağırladı bizi sağolsun, hem güler yüzü ile, hem leziz yiyecekleri ile, vaktin nasıl geçtiğini anlamadık. Özenli sofrasının fotoğraflarını da en kısa zamanda ekleyeceğim.
Haftasonu da kızlarla birlikteydik, yani kızkardeşlerimle:))Anneciğimin gözlemeleri eşliğinde bol öğünlü ve kalorili bir haftasonu geçirdik.
Eee bu kadar gezince evdeki sevgili kocanız daha fazla ilgi bekliyor ve şımartılmak istiyor haliyle:) Eşim için bunun yolu midesinden, özellikle de etli yemeklerden geçiyor. Yani kuzu güveci harika bir seçim..
Malzemeler:(6 kişilik)
1 kg güveçlik kuzu eti
3 adet patlıcan
7 adet domates
10 adet biber
2 baş sarımsak ( diş değil)
2-3 tane defne yaprağı
1 yemek kaşığı tereyağı yada 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber
Yapılışı:
1. Toprak güveç kabını tereyağ ile yağlayıp yıkadığınız etleri dibine yerleştirin.
2. Aralarına defne yapraklarının yarısını serpiştirin. (özellikle kuzu etinin koktuğuna inananlar için)
3. Alacalı soyup, irice doğradığınız ve tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları etlerin üzerini örtecek şekilde yayın.
4. Soyulmuş sarımsakların yarısını ilave edin.
5. İrice doğradığınız biberleri serpiştirin.
6.Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp küp doğrayın ve en üste yayın.
7. Kalan sarımsakları ve defne yapraklarını da ekledikten sonra, biraz karabiber ilave edip kapağını kapatın.
8. Kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. 30 dakikanın sonunda güveci eğip suyunu kontrol edin, az ise yarım çay bardağı kadar su ilave edin.
9. 1 saatin sonunda tuzunu ilave edip, etlerin yumuşaklığına göre pişmişliğine karar verin, biraz dinlendirip servis edin.
Hamiş:
1. Toprak güveci yeni almışsanız, margarinle her tarafını yağlayıp 10 dakika kadar fırınlayın. Böylece güvecinizin çatlamsını ve yemeğe fazla toprak kokusu geçirmesini engellersiniz.
2.Bu yemeği özellikle yaz aylarında hormonsuz domates, biber ve patlıcan ile yapın, parmaklarınızı yiyeceğiniz garantidir:))

1 yorum:

gülay mutfakta dedi ki...

tatil gezmelerini okurken bile ben yoruldum...doya doya bir tatil geçirmişsin.. kurdela ile fikirlerinizi sabırsızla bekliyorum ve tabi yasemin'nin sofrasını da... güveç nefis görünüyor ellerine sağlık...

sevgilerimle...