PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

17 Mayıs 2012 Perşembe

Fellah Köftesi

Gün sofrasında en çok rağbet gören, benim de en sevdiğim lezzetlerden birisi. Biraz uğraşıyorsunuz ama değiyor emin olun ;)


Malzemeler:
3 su bardağı kısırlık bulgur
Yarım çay bardağı irmik
2 yumurta
1 su bardağı un (un miktarı kıvamına göre ayarlanıyor)
3 çay kaşığı kimyon
3 çay kaşığı tuz
Pulbiber

Sos için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 domates rendesi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Maydanoz

Yapılışı:
1. Kısırlık bulguru hafif hafif sıcak su ile ıslatın. Üzerini tepsi ile kapatıp kabarmasını bekleyin.
2. Bulgur kabarınca irmiği, yumurtaları, kimyonu, tuzu ve isteğe göre pulbiberi ekleyin, yoğurun.
3. Islatmak için kullandığınız su miktarı un miktarını etkileyeceği için, şekil verilebilir kıvama gelene kadar yavaş yavaş un ekleyin.
4. Elinizi ıslatıp cevizden küçük fındıktan büyük parçalar alın.Yuvarlayın ve ortasına küçük parmağınızı bastırın. Parmağınızı bastığınızda köftenin kenarları çatlamıyorsa kıvamını tutturmuşsunuz demektir ;)
5. Bu arada geniş bir tencerede köfteleri haşlamak için yetecek kadar su kaynatın.1 yemek kaşığı yağ ve 2 çay kaşığı kadar da tuz ilave edin. Köfteleirn haşlanırken dağılmamasının püf noktası; haşlama suyuna kattığımız 1 yemek kaşığı sirke.
6. Su kaynadıktan sonra köfteleri dökün ,  3-4 dakika haşlayın. Suyunun süzülmesi için önce bir süzgeçe, sonra da üst üste gelmeyecek büyüklükte bir kaba alın.
7. Bu sırada salçayı, domates rendesini ve sarımsağı zeytinyağında kavur. Tuzunu ve karabiberini ilave edip hazırladığınız sosu köftelerin üzerine dökün. Hafif hafif karıştırın. Bol maydanozla süsleyin. Dilerseniz sarımsaklı yoğurtla dilerseniz sade olarak servis edin. Afiyetle..


Hiç yorum yok: