PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

5 Mayıs 2009 Salı

Muhallebili Kadayıf

Bugün hıdrellez. Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas (a.s.)’ın yer yüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanır. Bu buluşmanın insanlara, doğaya bolluk, bereket, huzur getirdiğine inanılır. Çalıştığımız için bizler gidemesek de bugün piknikler düzenlenir, yenilir, içilir coşku içinde. Ben dileğimi çizip dün gece bahçemizdeki gül dalına astım bile:)) Siz de içinizden geçen dilekleri bir de bugün tekrarlayın. Herkesin duaları, istekleri, yakarışları tez zamanda kabul olsun inişallaahh:))
Böyle güzel bir güne güzel bir tatlı tarifi yakışır dimi ama??

Malzemeler:
250 gr. tel kadayıf (ıslak kadayıf)
1/2 su bardağı şeker
50 gr tereyağı yada margarin
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Kreması:
1 lt. süt
6 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 poşet krem şanti
1 paket vanilya

Yapılışı:
Kadayıfları elinizle iyice ufalayarak kenarları yüksek yapışmaz bir tencereye, tereyağı ve şekerle birlikte koyup kısık ateşte kavurmaya başlayın. Kısık ateş olmasına dikkat edin, kadayıfların bir kısmı yanarken bir kısmı kavrulmamış olarak kalabilir. Sık sık karıştırak kavurmaya devam edin. Kadayıfların rengi karamele dönüp şekerle iyice özdeşleşince yaklaşık 30-35 dakika kavurun. Daha sonra ceviz ve tarçını ilave edip ocaktan alın.
Bu arada bir başka tencereye 1 litre süt, şeker ve unu koyup, çırpıcıyla hiç pürüz kalmayıncaya kadar karıştırın. Hiç pütür kalmayınca tencereyi ocağa alıp yine çırpıcıyla karıştıra karıştıra koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocaktan indirmeden önce vanilyayı ekleyin, ocaktan alıp ılımaya bırakın. Muhallebi ılıyınca bir poşet krem şantiyi ekleyip mikser ile 5 dakika kadar karıştırın.
Kavrulmuş tel kadayıfın yarısını kare yada dikdörtgen bir borcamın zeminine hiç boşluk bırakmayarak sıkı bir şekilde yayın. Üzerine muhallebiyi döktüm. En üste tel kadayıfların kalan yarısını muhallebinin her tarafını kaplayacak şekilde iyice yayın. Üzerini cevizle süsleyin.
Tatlının üzerindeki kadayıfların yumuşamaması için servis edeceğiniz günde yapmanızda ve muhallebiyi iyice ılıdıktan sonra kullanmanızda fayda var.

3 yorum:

TAZENANE dedi ki...

Ben de çok seviyorum bu tatlıyı.
Çok güzel oluyor.
Afiyetler olsun sizlere.

peri dedi ki...

Teşekkür ederim tazenane, sitenizi bu vasıtayla ziyaret ettim, hepsi çok güzel görünüyordu,ellerinize sağlık, ayrıca taze nane de vazgeçemediğim yeşilliklerdendir:))

TAZE NANE dedi ki...

İyi akşamlar.