PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

6 Ekim 2009 Salı

Fesleğenli Poğaça

Mayalı yumuşacık poğaçalar iyi hoş da, ertesi gün bayatlamasalar. Haftasonu yaptığım poğaçaları daha çok hafta içi kahvaltılarımızda tükettiğimiz için kabartma tozu ile yapılanları tercih ediyorum. Bu tarifden, tazeliğini nerdeyse 1 hafta koruyabilen kıyır kıyır diye tabir edilen:) poğaçalar çıkıyor.

Tarifin aslı Rabia ablama ait ve yalancı içli köfte diye geçiyor, çünkü içi kıymalı ve üzeri galetalı olarak hazırlanıyor. Ben tarifi biraz! değiştirdim, poğaçaları pazar kahvaltısına yaptığım için kıymalı yapmak istemedim, herzamanki gibi peynirli olmasın diye iç harcını fesleğenli yaptım. Üzerini de galeta unu yerine susama buladım. Ama tarifin aslını da gün sofralarımın birinde deneyeceğim, zira benim yediklerim çok lezzetliydiler.

Malzemeler:

250 gr oda sıcaklığında margarin

1/2 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

2 paket kabartma tozu

2 çorba kaşığı sirke

2 çay kaşığı tuz

Un

İç harcı;

250 gr peynir

3-4 adet yeşil soğan

1 çay kaşığı kuru fesleğen

1 çay kaşığı karabiber

Üzerine susam

Yapılışı:

1. Poğaça malzemelerinin tamamını karıştırın, yumuşak bir hamur elde edecek şekilde unu ekleyin.
2. Hamur dinlenirken iç malzemesini hazırlayın. Peyniri ezin, içine ince doğranmış yeşil soğanları, fesleğeni ve karabiberi ilave edin.
3. Hamurdan küçük parçalar koparıp avucunuzda açın, içine harçtan koyup top haline getirin.
4. Elde ettiğiniz topları soğuk suya batırıp susama bulayın.
5. 200C de hafifçe kızarana kadar fırınlayın. Sıcak bir bardak çayla servis edin, tadına doyamayın:))

2 yorum:

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Fesleğenin kokusunu çok severim. Poğaça içinde kullanmak hiç aklıma gelmemişti, çok güzel fikir. Poğaçalar nefis görünüyor:).
Ellerine sağlık..
Sevgilerimle:).
aslı

disal dedi ki...

ellerine sağlık..değişik hoş bir tarif olmuş...