PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

13 Nisan 2010 Salı

Fırında Cevizli Kepek Ekmeği

Yaşasııınnn, artık kendi ekmeğimizi kendim yapıyoruummm:)) Hayıırr, ekmek makinesi almadım, fırınım da çok güzel ekmek pişirebiliyormuş meğer. Benim bunu görmemi sağlayan Bilgeciğimin önerisi ile göz atttığım ve çok beğendiğim 40 fırın ekmek isimli site oldu. Süpper ekmek tarifleri var bu güzel sitede, hem elde hem de makine için ayrı ayrı verilmiş tarifler, tam da benim istediğim gibi:)))
Denemek için sabırsızlandığım bir sürü tarif var aslında sitede, ilk denemem hafif kepek ekmeği oldu. Tariften farklı olarak ceviz de kattım. Kimlere kimlere nasip oldu bu ekmeği tatmak, herkes çok beğendi. Eşim de çok sevdi, ben zaten sevindirik olmuş durumdaydım evde ekmek yaptım diye, fırından ne çıksa yerdim yani:))
Sonuçta karar verildi, bundan sonra her fırsatta ekmek kokacak bizim ev:)))
Malzemeler: ( 1 orta boy somun için)
1 bardak beyaz un
1.5 bardak tam buğday unu
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
¾ tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 bardak su ( oda sıcaklığında )
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı (ben zeytinyağı kullandım)
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
Yapılışı:
1. Beyaz unu, tam buğday ununu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 2-3 dakika yoğurun. Yumuşak ve kolay şekil verilen bir hamur elde edeceksiniz.
2. Hamurunuzu bir top haline getirip üzerini streç film ile sıkıştırmadan kaplayın, hacmi iki katına çıkana kadar veya 1 saat mayalanması için bekletin. Ben ikinci denememde fırını ılıtıp kapatıp içinde mayalandırdım, yarım saatte mayalandı. Özellikle zamanınız azsa bu yolla çok daha kolaylaşıyor ekmek yapmak.
3. Mayalanan hamuru mutfak tezgahına alın, cevizi ekleyin, 2-3 dakika yoğurun ve 25 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin. Yağlı kağıt serdiğiniz veya bolca unladığınız fırın tepsisine yerleştirin streç film ile üzerini örtün ve tekrar ılık fırında mayalanmaya bırakın. Aslında 15-20 dakikada mayalanıyor ama vaktiniz varsa yarım saat bekletin.
4. Keskin bir bıçakla enine 3-4 çizik atın ve çok ince bir süzgeçle hafifçe un eleyin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 25 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
5. Fırından çıktıktan sonra bir soğutma teline alıp 30 dakika beklettikten sonra servis edin.

6 yorum:

Sevil Şahin dedi ki...

hımm nefis ellerine sağlık canım..
afiyet bal olsun

Bilges dedi ki...

AFİYET BAL ŞEKER OLSUUUUNNNNN...GÖRÜNTÜ MUHTEŞEMMM.....
ben kepekte pek basarılı olamadım hep kaskatı oldu...senin tarifi deneyeyim bir bari...

sarımutfak-hande dedi ki...

ayyyy harika olmuş bende deneyeceğim madem oluyor:))) gerçekten süper olmuş canım
ellerine sağlık
sevgiler

Serap dedi ki...

Ellerinize sağlık nefiss görünoyür, ama kepek ekmeği yazdığı için merak ettim, kepekli un kullanmamışsınız ...

Adsız dedi ki...

Cok nefis görünüyor, ellerinize saglik. Sevgiler.

Bilges dedi ki...

kuzum ama nerelerdesinn..cok bosladın buraları...coook.. össledik ama...