PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

16 Eylül 2008 Salı

Ramazan ve Huzur

Öncelikle herkese sağlıklı bir Ramazan ayı diliyorum.Ben bu güzel ayın dinginliğini ve huzurunu doyasıya yaşamaya çalışıyorum. Sahip olduğumuz herşey için ne kadar çok şükretmemiz gerektiğini birkez daha anlamamız ve bizim sahip olduklarımıza sahip olamayan ne kadar çok insan olduğunu daha iyi görebilmemiz için de bir fırsat Ramazan. Biraz daha yardımsever, biraz daha hoşgörülü, biraz daha düşünceli olmak adına belki de tercih.İç huzurumuzu arttırmanın güzel bir yolu.Bu arada ailemiz ve dostlarımızla kalabalık gruplar halinde yapılan iftarların mutluluğumuzu nasıl pekiştirdiğini anlatmaya gerek yok sanırım. Bu iftarlardan birinde yaptığım içli köfte tarifi ile devam edebiliriz ozaman:) Aslında birden çok içli köfte tarifine rastlamak mümkün, ben Antepli bir arkadaşımdan aldığım tarif üzerine yapıyorum ve şu ana herkes beğendi. Zaten içli köftenin biraz da el becerisi olduğuna inanıyorum. Denemek isteyenler için;









İÇLİ KÖFTE
Malzemeler

Dış Malzemesi:1.5 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber


İç Malzemesi: Yarım kilo kıyma
Yarım kilo soğan
125 gr tereyağ
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz


Yapılışı: Önce iç malzemeyi hazırlayın.Dışını hazırlarken buzdolabında bekletin, böylece dolduruken daha rahat edersiniz. Erittiğiniz tereyağında soğanı ve kıymayı ayrı tavalarda iyice kavurun, ardından birleştirerek tuz, karabiber ve kimyonu ekleyin. Altını kapattıktan sonra kıyılmış maydanozu ve cevizi ekleyerek buzdolabına kaldırın.

Dış malzemesine gelince, yoğurma kabına aldığınız köftelik bulguru soğuk su ile biraz ıslatın, irmik ve unu ekleyip ıslatmaya devam edin, alçayı ve diğer malzemeleri ekleyip yoğurmaya başlayın, suyu yavaş yavaş ekleyerek, şekil vermek istediğinizde dağılmayacak kıvama gelene kadar yoğurun, Yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp sağ el işaret parmağınızla içini oyarak kenarlarını inceltin ( bu aşamanın fotoğrafını köfteyi yaparken yalnız olduğum için çekemedim ama en kısa zamanda eklemeye çalışacağım) Hazırladığınız kıyma harcıyla içini doldurup, köfteyi iki avcunuzun ortasında ileri geri hareket ettirerek ağzını kapatın. Bu arada yanınıza elinizi ıslatmak için su almayı ihmal etmeyin, çok ihtiyaç oluyor. Hazırladığınız içli köfteleri kızgın, bol yağda kızartarak servise hazır hale getirebilirsiniz. Biraz zahmetli ama çok lezzetli bir yemek, misafirlerinizden aldığınız övgüler de cabası;))

Hiç yorum yok: