PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

25 Şubat 2009 Çarşamba

Pizza

Aranızda pizza sevmeyen var mııı?? Evet bence de pizza sevilmez mi diyorsunuz:) Hele evde yemek yokken dışarıdan söylenebilecek en güzel şey. Ama evde yapmak istersek, sipariş ettiğimiz kadar kısa sürede hazır olmuyor maalesef. Üzerini hazırlaması çok kolay ama hamurun mayalanması için en az 1 saate ihtiyacınız var. İlle de evde yapıcam, vaktim de var, malzemem de diyorsanız buyrun size italyan usulü, ince hamurlu, çıtır tabanlı pizza tarifi..

Malzemeler:
1 yumurta
Yarım paket yaşmaya yada 1 çorba kaşığı kuru maya
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı un

Sos için :
1 çorba kaşığı salça
1 tatli kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kuru feslegen
2 çorba kasigi zeytinyagi
İsteğe göre tuz

Harcı için:
1 su bardağı rendelenmis kasar peyniri
2 adet yesil biber
2 adet kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış domates
İsteğe göre sosis, salam, sucuk, siyah zeytin, yesil zeytin, mantar, beyaz peynir...

Yapılışı:
Sütü ısıtın ama kaynatmayın, şekeri ve mayayı süte ilave ederek eritin. Kabarması için biraz bekleyin. Unu karıştırma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın. Süt, maya, şeker karışımını, yumurtayı, yoğurdu, tuzu ve zeytinyağını da ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Yoğurma sırasında biraz zorlanabilirsiniz, hamur sürekli elinize yapışacağından toparlamak zor olabilir. Bu yüzden önce elinizi un yardımıyla hamurdan arındırıp, yoğurmaya devam etmeniz size kolaylık sağlayacaktır. Kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edene kadar yoğurun. Daha sonra hamurun üzerine nemli bir bez örterek 1 saat kadar mümkünse ılık bir yerde mayalanmasını bekleyin.
İlk halinin iki katı kadar kabarmışsa mayası gelmiştir. Eğer vaktiniz kısıtlıysa, fırınınızı eliniz dayanacak kadar ısıtıp, kapağı açık şekilde hamuru içine koyabilirsiniz. Bu durumda hamur 25-30 dakikada mayalanır. Hamur mayalandıktan sonra, yağladığımız tepsiye alın. Elinizle 25-30 cm çapında bir pizza tabanı oluşturun. Merdane ile açıp sonra tepsiye de aktarbilirsiniz.
Üzerine salçayı, yağı, kekiği , fesleğeni karıştırarak hazırladığımız sosu fırça yada kaşık yardımıyla sürün. Hamurun çok kabarmasını istemezseniz birkaç yerden çatal batırabilirsiniz. Sosu sürdükten sonra kaşarı hamurun üzerine yayın. Kullanmak istediğiniz diğer malzemeleri de istediğiniz miktar ve şekilde dizdikten sonra 180 Cde kenarları kızarana kadar pişirin. Bol kaşarlı seviyorsanız pişmesinde kısa bir süre önce tekrar kaşar ekleyip, kaşarlar eriyence fırından çıkartabilirsiniz.
Artık ketçap ve mayonez ile mi, kola ya da ayranla mı yemeği tercih edersiniz bilemiyorum ama sıcak sıcak hemen yiyin derim:))

Hiç yorum yok: