PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

18 Mart 2009 Çarşamba

Karnabahar Salatası


Ben sebzesever biri olduğum için karnabahar yemek için bu tür salata oyunlarına pek ihtiyacım yok aslında, ama çevremde karnabahar, brokoli, brüksel lahanası gibi çok faydalı sebzeleri doğrudan tüketmeyi sevmeyen çok insan var. Bu yüzden bu lezzetli salatayı kışın sık sık yapıyorum, çünkü karnabahar vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besin; A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir mineralleri içerdiğini de internette yaptığım küçük bir araştırma sonucu öğrenmiş bulunmaktayım.
Ayrıca karnabahar vücuda güç verip zihinsel ve bedensel yorgunluğu da gideriyormuş. Sinirleri kuvvetlendirip, beynin çalışmasını destekliyormuş. Kolesterolü düşürüp, kalp hastalıklarında şikayetleri azaltırken bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına da yardımcı oluyormuş. Eee bize yaranmak için bu kadar çok uğraşan şu karnabaharcığı daha fazla üzmeden yiyelim bizler de ama değil mi;))
Malzemeler:
1 ortaboy karnabahar
1/2 çay bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Yoğurt
Pulbiber
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Karnabaharı haşlayın. Ben sebzelerin vitamin değerini kaybetmemesi için buharda pişirmeyi tercih ediyorum. Yeni çıkan clipso tarzı düdüklü tencerelerin çoğunda buhar sepeti bulunuyor zaten. Düdüklü tencereye biraz su koyup buhar sepetini üstüne yerleştiriyorum, kapağını kapatıp gerekli ayarı yapınca 8 dakikada haşlanmış oluyor. Siz isterseniz tencerede de 15-20 dakikada haşlayabilirsiniz.
Haşlanmış karnabaharı küçük parçalara ayırın. Bir tavada zeytinyağı ile kavurun. Tuz ve karabiber ekleyin. Rengi hafif değişmeye başlayınca ve güzel bir koku saldığında ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Bu arada sarımsakları tuzla ezip yoğurtla karıştırın. Soğuyan karnabahara ekleyin, karıştırın. Servis tabağına alın, maydanoz ve isot (pulbiber de olur) ile süsleyin. İsteğe göre üzerine tekrar zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: