Mercimek köftesini çocukluğumdan beri yaparım desem abartmış olmam herhalde. Özellikle öğrencilik yıllarımda, evde yemek yoksa kardeşimle aklımıza gelen ilk şey ya mercimek köftesi ya da kısırdı. Bize gelen arkadaşlarımız da bunu bildiklerinden bu konuda sık sık istek yaparlardı. Feyzancığımın ve şimdi oğlunu büyütmekle uğraşan Elifciğimin kulakları çınlasın:)) Şimdiler de ise eşim ve misafirlerim için güzel bir salata alternatifi..
Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı kısırlık ince bulgur
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
3-4 adet yeşil soğan
3-4 yaprak marul
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı isot (yoksa kırmızı biber)
2 çay kaşığı kimyon
1 adet limon
İsteğe göre nar ekşisi
Yapılışı:
2 su bardağı kırmızı mercimeği kapaklı bir tencerede 3 su bardağı su ile haşlayın. Haşlanırken tuzunu ilave edin. Rengi sararıp mercimekler dağılmaya başlayınca ocaktan alıp, kısırlık bulguru ilave edin. Karıştırın ve kapağını kapatıp 10 dakika demlenmesini bekleyin.
Diğer tarafta soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağında kavurun. İçine salçaları da ilave edip kavurmaya devam edin. En son baharatları ve iyice dövülmüş sarımsağları ekleyerek ocaktan alın. Bu arada demlenmiş olan mercimekli bulgura salçalı karışımı ekleyin ve yoğurun. İyice karıştıktan sonra doğradığınız maydanoz ve yeşil soğanları, limon suyunu, nar ekşisini ilave edin, karıştırın. Servis edeceğiniz tabağın dibine marul yapraklarını yerleştirin, üzerine avucunuzda sıkarak şekil verdiğiniz mercimek köftelerini yerleştirin.
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı kısırlık ince bulgur
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
3-4 adet yeşil soğan
3-4 yaprak marul
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı isot (yoksa kırmızı biber)
2 çay kaşığı kimyon
1 adet limon
İsteğe göre nar ekşisi
Yapılışı:
2 su bardağı kırmızı mercimeği kapaklı bir tencerede 3 su bardağı su ile haşlayın. Haşlanırken tuzunu ilave edin. Rengi sararıp mercimekler dağılmaya başlayınca ocaktan alıp, kısırlık bulguru ilave edin. Karıştırın ve kapağını kapatıp 10 dakika demlenmesini bekleyin.
Diğer tarafta soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağında kavurun. İçine salçaları da ilave edip kavurmaya devam edin. En son baharatları ve iyice dövülmüş sarımsağları ekleyerek ocaktan alın. Bu arada demlenmiş olan mercimekli bulgura salçalı karışımı ekleyin ve yoğurun. İyice karıştıktan sonra doğradığınız maydanoz ve yeşil soğanları, limon suyunu, nar ekşisini ilave edin, karıştırın. Servis edeceğiniz tabağın dibine marul yapraklarını yerleştirin, üzerine avucunuzda sıkarak şekil verdiğiniz mercimek köftelerini yerleştirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder