PERİ SOFRASI

PERİ SOFRASI

29 Haziran 2009 Pazartesi

Kırma Börek

Kırma, benim için hem kurtarıcı niteliğinde bir börek, hem de tadına doyamadığım güzellikte bir öğün demek. Bu böreği ben annemden öğrendim, o da annesinden öğrenmiş. Bir macur (muhacir) böreği. Annemin dedeleri Trakya göçmeni imiş, bu börek de o yörelere ait aslında. Ama Eskişehir'de hem macur hem de tatar sayısı çok olduğu için, bu börek de Eskişehir'e ait sayılır artık:)) Kırmanın en makbulü ve lezzetlisi taze kaymak ile yapılanıdır. Teyzemin biz küçükken köyde taze kaymak ve kendi açtığı yufka ile yaptığı böreğin tadı hala damağımda, kokusu da burnumdadır. Ben eldeki imkanlarla en benzerini yapmaya çaılışıyorum.
Hem kolay hem de çok lezzetli böreğimin tarifine gelince;
Malzemeler:
4-5 adet yufka
250 gr lor peyniri
Üzeri için;
200 gr kaymak (kaymak bulamazsanız krema)
1 yumurta
1 kase yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
Yapılışı:
Yufkalardan bir tanesini masanın üzerine serin. Peyniri serpiştirin. İki ucunu gözleme yapar gibi kapatın. Elinizle büzüştürün. Yaklaşık 10 cm genişliğinde parçalar kesin. Yağlanmış tepsiye dizin. Tepsinizin ve yufkaların büyüklüğüne göre 4 yada 5 yufka kullanabilirsiniz. Yufkaların tamamını bu şekilde tepsiye dizin, fakat ne çok sıkı ne de çok gevşek olmasın. Sonra üzeri için karışımı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

.

Kaymağı ve yoğurdu krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Yumurtayı ve yağı ekleyip karıştırmaya devam edin. Eğer yoğurdun ve kaymağın katılığı nedeniyle katı bir karışım meydana gelirse sütü ekleyin. Zaten sıvı bir karışım elde etmişseniz sütü eklemenize gerek yok. Son olarakkarbonatı ve isteğe göre tuzu ilave edip, oluşan karışımı böreğin üzerine, heryerine eşit yayılacak şekilde dökün. 180C de üzeri güzelce kızarana kadar pişirin. İster sıcakken karpuzla, ister ılıyınca çayla afiyetle yiyin:))

9 yorum:

sevgi dedi ki...

Ellerine sağlık canım.Çok lezzetli bir böreğe benziyor.Deneyeceğim.Sevgilerle

Ayse Pamuk dedi ki...

Hiç denemediğim bir börek ama eminim tadı çok güzeldir ellerine sağlık

SOFRAM dedi ki...

Bu böreği bizde geçen yıl Manisa'da arkadaşımızın annesi yapmış, yemiştik, çok beğenmiş o zaman tarifini almıştım.Sonra sık sık yaptım,iyi ki hatırlattın bir ara yine yapayım, ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor börek, afiyetler olsun,sevgiler...

Unknown dedi ki...

Peri Hanım merhaba,

Kırma borek cok lezzetlı gorunuyor..elınıze saglık...

gülay dedi ki...

canım ellerine sağlık..nefis bir börek olmuş.. ben de trakya göçmeniyim.. annem de çok güzel yapar..karpuz iyi fikir...
sevgilerimle..

e.esma.albayrak dedi ki...

selamlar...
ilk defa duyuyorum kırma böreği merak ettim doğrusu inş. deniyeceğim
ayrıca blog başlığındaki sofraya bayıldım gerçekten peri sofrası gibi duruyor:)))

peri dedi ki...

Arkadaşlar güzel sözleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum:))
Sevgiler..

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

mımmm nefisss görünüyor,
ellerinize sağlık
sevgiler

Adsız dedi ki...

bu boregin tadini bende cok iyi bilirim
koken Bulg.gocmeni olursa bilmemek mumkun deyil

ellerine saglik cok leziz gorunuyor

www.yenitadlar.blogcu.com